Przy wysokim poziomie trójglicerydów podstawą właściwej diety jest ograniczenie spożywania konkretnych typów produktów zawierających związki wyjątkowo niekorzystnie oddziałujące na nasz organizm przyczyniając się właśnie do wzrostu poziomu trójglicerydów. Mowa przede wszystkim o węglowodanach prostych oraz cukrach.

Warto wiedzieć że w przypadku występowania hipertrójglicerydemii rozwiązaniem nie jest przesadne ograniczenie ilości tłuszczu w jedzeniu, które zawartość powinna wynosić około ⅓ dostarczanej z pożywienia energii. Znacznie istotniejsze jest to jakiego typu tłuszcze spożywamy.

Zazwyczaj są to bowiem niestety tłuszcze zwierzęce, które w jak największym stopniu trzeba zastąpić roślinnymi. Ich bogactwo znajdziemy choćby w wysokogatunkowych margarynach. Reguła ta ma jednak dość istotny wyjątek jakim są ryby dostarczające nam wręcz bezcennych kwasów omega-3.