Przy hipertrójglicerydemii warto dobrze dobrać ilość przyjmowanych wraz z pożywienie tłuszczy. Dieta nisko tłuszczowa nie jest bowiem w tym wypadku wcale rozwiązaniem gdyż to nie sama ilość tłuszczy jest problemem a ich rodzaj. Z produktów zawierających tłuszcze zwierzęce zalecane jest spożywanie jedynie ryb ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3. Pomagają one podnieść poziom dobrego cholesterolu przy jednoczesnym obniżeniu poziomu trójglicerydów.

Ryby stanowią właśnie swoisty wyjątek ze względu na swoje właściwości jednak zasadniczo wskazane jest ograniczenie spożywania tłuszczy zwierzęcych na rzecz roślinnych. Warto choćby zamiast masła korzystać z margaryny choć tyczy się to głównie takiej wysokogatunkowej.

Z diety należy wykluczyć cukry oraz węglowodany proste a więc związki w bezpośredni sposób przyczyniające się do wzrostu poziomu trójglicerydów. Przyjdzie nam więc zapomnieć o batonach, ciastkach czy cukierkach a także produktach takich jak bułki pszenne czy bagietki. Dobrze byłoby także unikać zjadania zbyt dużych ilości owoców.

Zalecane jest dbanie o to aby organizm był dobrze nawodniony do czego niezbędne okaże się wypijanie w ciągu dnia około 7 szklanek wody lub herbat owocowych. Niewskazane jest spożywanie alkoholu.