Zmiana swoich dotychczasowych nawyków żywieniowych i zastosowanie odpowiedniej diety to jeden z najskuteczniejszych sposobów redukcji poziomu cholesterolu. Oparta jest ona na kilku kluczowych założeniach, których przestrzeganie pozwoli skutecznie zadbać o stan swojego zdrowia.

Przede wszystkim należy ograniczyć ilość przyjmowanego wraz z jedzeniem cholesterolu. Najwięcej zawiera go masło oraz różnego rodzaju mięsa tak więc to spożycie właśnie tych produktów należy w pierwszej kolejności ograniczyć.

Istotny jest też sposób przygotowywania potraw a niestety większość z nas najbardziej ceni sobie dania smażone. Niestety smażenie sprawia że w naszych posiłkach znajduje się znacznie więcej tłuszczu. Dlatego znacznie lepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze lub też pieczenie bez użycia tłuszczu.

Problemem często jest też spożywanie zbyt dużej ilości cukrów będących składnikiem wielu produktów. Nie mniej szkodliwe jest spożywanie żywności przetworzonej z którą do czynienia mamy szczególnie w restauracjach typu fast-food.

W ramach diety antycholesterolowej należy usunąć ze swojego jadłospisu wszelkie produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe za sprawą których podnosi się poziom cholesterolu. Szczególnie dotyczy to żółtek z jajek oraz podrobów, w przypadku których zawartość cholesterolu jest wyjątkowo duża. Niezbyt dobrym pomysłem jest używanie masła dla którego bez trudu można znaleźć alternatywę w postaci choćby wysokogatunkowej margaryny.

Zacznij jeść ryby pamiętając jednak o tym że nie każdy gatunek tak samo dobrze sprawdza się w diecie antycholesterolowej. Warte polecenia są głębinowe gatunki morskie dlatego też osoby szczególnie ceniące sobie łososia czy śledzie niestety będą zawiedzione. Wybrane rodzaje ryb to źródło wartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak mimo wszystko zaleca się i tak zastąpienie go w diecie białkiem roślinnym, w przypadku którego szczególnie warte polecenia są rośliny strączkowe.

Jako przekąskę wykorzystuj orzechy, ziarna czy sezam. Szczególnie ten ostatni jest warto uwagi ze względu na swoje właściwości pozwalające ograniczyć przyswajanie złego cholesterolu.

Podobnie jak w przypadku wielu innych diet również przy obniżaniu cholesterolu nie zaszkodzi sięganie po owoce ze szczególnym uwzględnieniem grejpfruta. Wskazane są również warzywa będące źródłem cennego błonnika.